Hammersmith Weekly Report - September 3, 2017 Hammersmith Weekly Report - September 3, 2017

SECTION 1 : US FEED GRAINS and VEGETABLE AND ANIMAL PROTEIN

วันหยุดสุดสัปดาห์นี้เป็นวันหยุดยาวในอเมริกา ทุกสิ่งจะปิดทำการในวันจันทร์เนื่องในวันหยุดวันแรงงาน 

โดยรวมแล้ว ไม่มีการเปลี่ยนแปลงทางด้านราคามากนักในสัปดาห์ที่ผ่านมา ขณะที่มีเรื่องน่าตื่นเต้นเล็กน้อยเกี่ยวกับราคาในวันพฤหัสบดี สัปดาห์สิ้นสุดค่อนข้างเงียบ วันหยุดยาวของอเมริกาหมายความว่าเทรดเดอร์ (trader) ส่วนใหญ่ต้องการที่จะออกจากออฟฟิสในวันศุกร์อย่างเงียบสงบเพื่อที่ว่าพวกขาจะได้เพลิดเพลินกับการพักผ่อน 3 วัน

มีการประมาณการของเอกชนเกี่ยวกับผลผลิตข้าวโพดเมื่อสัปดาห์ที่แล้ว และดูเหมือนว่าจะสนับสนุนปริมาณผลผลิตที่ USDA ได้คาดการณ์ไว้ ถึงแม้ว่าจะมีผลผลิตที่ลดลง – ไม่มีผลกระทบด้านราคาตลาดจากการคาดการณ์นี้ การคาดการณ์ผลผลิตของ USDA ครั้งต่อไปจะเผยแพร่ในวันที่ 12 กันยายน

ราคาถั่วเหลืองปรับสูงขึ้นเล็กน้อยในสัปดาห์นี้ ส่วนกากถั่วเหลืองปรับลดลงเล็กน้อย แต่ไม่มีการเปลี่ยนแปลงที่สำคัญทางด้านราคา การคาดการณ์ผลผลิตของภาคเอกชนสองรายดูเหมือนจะขัดแย้งกัน รายหนึ่งมองว่าปรับสูงขึ้นและอีกรายมองว่าปรับลดลง – จึงไม่มีใครรู้ – เราจะได้เห็นวันที่ 12 จากรายงานผลผลิตของ USDA

มีความเห็นบางอย่างในการค้าว่า ราคาข้าวโพดในวันพฤหัสบดีอาจเป็นการสิ้นสุดของราคาที่ลดลงสำหรับปีนี้ ที่เราอาจได้เห็นราคาต่ำของตลาดราคา ไม่จำเป็นต้องพูด ผู้เชี่ยวชาญด้านข้าวโพดได้ถูกแบ่งตามทิศทางของราคา โดยบางส่วนมองว่าราคายังคงปรับลดลงไปอีก 2-3 สัปดาห์ ขณะที่รายอื่นๆ มองว่าจะเห็นราคาปรับสูงขึ้นเท่านั้น

 

SECTION 2 : FISHMEAL COMMENTS AND PRICES: PERUVIAN

เป็นวันที่เงียบมากๆ ในเปรู เนื่องจากไม่มีอะไรที่ต้องขาย แต่ผู้ผลิตยังคงยุ่งกับการจัดส่งปลาป่นที่ได้ขายไปเมื่อสัปดาห์ที่ผ่านมาแล้ว ยังคงมีธุรกิจน้อยรายหรือไม่มีการทำธุรกิจเกี่ยวกับการจับปลาฤดูกาลถัดไป ผู้เชี่ยวชาญยังคงรู้สึกว่าฤดูกาลถัดไปจะเริ่มขึ้นในช่วงกลางเดือนพฤศจิกายน ซึ่งหมายความว่าจะไม่มีการจัดส่งปลาป่นจากเปรูก่อนสิ้นเดือนธันวาคม ให้เวลาสำหรับการผลิต

รายงานในสัปดาห์นี้แสดงให้เห็นว่าสต๊อคปลาป่นในจีนมีแนวโน้มเพิ่มมากขึ้น และยังมีอยู่ระหว่างทาง และยังมีการโหลดสินค้าในเปรู แต่ไม่มีแหล่งอุปทานใหม่ที่จะถูกส่งออกมาจากเปรูจนกระทั่งถึงปลายเดือนธันวาคมหรือมกราคม เป็นช่วงเวลาของอุปทานในจีนที่จะทำงานลดลง

MSI Ceres ได้กล่าวถึงในสัปดาห์นี้ว่ารัฐบาลของเปรูดูเหมือนว่าจะได้ตระหนักถึงความสำคัญของอุตสาหกรรมการประมงที่มีต่อเศรษฐกิจของประเทศ และขณะนี้ควรส่งเสริมการทำประมงมากกว่าที่จะทำให้หมดกำลังใจ – ที่แน่นอนการส่งเสริมยังคงมุ่งไปสู่ความยั่งยืนของสต๊อคปลาป่น 

MSI Ceres ยังรายงานว่ารัฐบาลกำลังลงทุนในเรือลาดตระเวนและระบบควบคุม ซึ่งจะช่วยให้สามารถติดตามการประมงที่ผิดกฎหมายได้ดีขึ้น รวมถึงเพิ่มเจ้าหน้าที่ในการตรวจสอบมากกว่า 10% งบประมาณสำหรับการบริการด้านการตรวจสอบเพิ่มขึ้นมากกว่า 3 เท่า 

SECTION 1 : US FEED GRAINS and VEGETABLE AND ANIMAL PROTEIN

This weekend is a long weekend in the US with everything being closed on Monday for the Labor Day holiday.

Overall, there was not too much change in prices this past week and while there was a little excitement in prices on Thursday the week ended quite quietly. The long US weekend meant that most traders wanted to leave the office on Friday with a quiet week so they could enjoy three days of rest.

There were some private sector estimates of corn yields published last week and these seem to support the yields that the USDA has been forecasting, although there seems to be a leaning toward smaller yields. – there was no market price effect from these forecasts. The next USDA yield forecasts will be published in September 12.

Soybean prices were up a little on the week with soymeal being down a little but no major changes in prices for either. The two private yield forecasts seemed to be in opposition with one looking higher and the other lower – so who knows – we will see on the 12th with the USDA yield update.

There were some comments in the trade that the rally in corn on Thursday could just be the end to falling prices for the year that we may now have seen the bottom of the price market. Needless to say, the corn experts are divided on the price direction with some looking still lower for a few weeks while others can only see higher prices.

 

SECTION 2 : FISHMEAL COMMENTS AND PRICES: PERUVIAN

Very, very quiet in Peru these days as there is nothing to sell but the produces are still busily shipping out all the fishmeal that they sold weeks ago. There is still little or no business being booked for the next fishing season. The experts still feel that the next season will begin in about mid-November. This would mean that there will be no fishmeal shipments from Peru before the end of December, allowing some time for production and ageing.

Reports this week show fishmeal stocks in China to be on the rise and there is still quite a bit on the way and still to be loaded in Peru but with no new supply to be shipped from Peru until late December or January there should be time for China's supplies to work lower.

MSI Ceres was mentioning this week that the Government of Peru seems to have finally realized how important the fishing industry is to the economy of the country and is now encouraging fishing rather than discouraging it --- of course the encouragement is still with an eye to the sustainability of fishing stocks.

MSI Ceres also reports that the government is making investments in patrol vessels and control systems that will allow for better monitoring of illegal fishing – plus increasing inspection staff by more than 10 percent. The budget for inspection services is being more than tripled.

 

Top