Hammersmith Weekly Report - August 26, 2017Hammersmith Weekly Report - August 26, 2017

SECTION 1 : US FEED GRAINS and VEGETABLE AND ANIMAL PROTEIN

เป็นสัปดาห์ที่ราคาลดลงสำหรับข้าวโพดและข้าวสาลีในสัปดาห์นี้ ขณะที่ถั่วเหลืองและกากถั่วเหลืองราคาทรงตัวในตลาด ราคาข้าวโพดลดลงประมาณ 5 ดอลล่าร์ต่อตัน ขณะที่ข้าวสาลีฤดูหนาวราคาลดลง 3-4 ดอลล่าร์ต่อตัน

ผู้เชี่ยวชาญบางคนกล่าวว่า สถานการณ์การเพาะปลูกข้าวโพดอเมริกา ผลผลิตอาจจะลดลงต่ำกว่าที่ USDA ได้คาดการณ์ไว้ แต่ผลการตรวจสอบข้าวโพดในช่วงแรกแสดงว่าผลผลิตอาจจะได้เท่าที่ USDA ประกาศหรือสูงขึ้นเล็กน้อยในบางพื้นที่ ดังนั้นจึงเป็นเรื่องยากที่จะทราบว่าผลผลิตจะเป็นอย่างไร แต่ที่แน่นอนคือจะไม่ได้ดูว่าไม่ดีทั้งหมด ทัวร์การเพาะปลูกล่าสุดได้คาดการณ์ว่าผลผลิตจะต่ำกว่าระดับของ USDA แต่เพียงเล็กน้อยเท่านั้น 

ดูเหมือนว่าจะไม่มีเหตุผลที่ราคาข้าวโพดปรับตัวสูงขึ้น สำหรับตอนนี้เหมือนว่าจะทรงตัวค่อนไปทางราคาลงตามทิศทางของตลาด

ด้านถั่วเหลือง ทัวร์การเพาะปลูกได้คาดการณ์ว่าผลผลิตถั่วเหลืองต่ำกว่า USDA เล็กน้อย แต่ไม่ได้ลดมากจนมีผลกระทบกับตลาด ขณะที่ธุรกิจการส่งออกถั่วเหลืองก็มีการจัดส่งสินค้าออกไปทุกสัปดาห์

เช่นเดียวกับข้าวโพด ไม่มีเหตุผลอะไรที่จะคาดหวังว่าราคาถั่วเหลืองจะสูงขึ้น ไม่มีข่าวใดๆ ที่จะทำให้ราคาปรับสูงขึ้น


SECTION 2 : FISHMEAL COMMENTS AND PRICES: PERUVIAN

ทั้งหมดยังคงเงียบสงบมากในตลาดปลาป่นของเปรู – มีไม่มากที่จะพูดเกี่ยวกับธุรกิจในปัจจุบัน มีเพียงเล็กน้อยหรือไม่มีอะไรเหลือที่จะขาย และไม่มีใครต้องการซื้อสินค้าล่วงหน้าระยะยาวสำหรับสินค้าฤดูกาลถัดไป – นอกจากนี้ไม่มีใครต้องการขายสินค้าล่วงหน้าเช่นกัน

การสำรวจชีวมวลของ IMARPE อยู่ระหว่างการดาเนินการ แต่จะไม่มีการได้ยินข่าว (หรือข่าวลือ) เป็นเวลา 3 สัปดาห์ การสำรวจซึ่งมีระยะเวลา 20 วัน จะมีการติดตามการสำรวจอีกครั้งในเดือนกันยายน เป็นเวลา 40 วัน ดูเหมือนว่าฤดูกาลใหม่ของการจับปลาจะไม่เริ่มขึ้นก่อนกลางเดือนพฤศจิกายน 

มีการกล่าวถึงในสัปดาห์นี้ว่าความต้องการปลาป่นของจีนอาจจะเพิ่มขึ้นในปีนี้เนื่องจากมีการเปลี่ยนแปลงวิธีในการควบคุมมลพิษในประเทศ ที่อาจทำให้การผลิตปลาป่นในจีนลดลงส่งผลทำให้มีความต้องการนำเข้าเพิ่มมากขึ้น

IFFO ได้เผยแพร่รายละเอียดเกี่ยวกับการส่งออกปลาป่นของเปรูจนถึงสิ้นเดือนกรกฎาคม ตามที่คาดการณ์ จีนเป็นจุดหมายปลายทางอันดับหนึ่ง คิดเป็น 84% ของปลาป่นส่งออกของเปรู หรือ 696,000 ตัน จุดหมายปลายทางที่ใหญ่เป็นอันดับสองคือ เวียดนามที่มีการส่งออกทั้งหมด 4.3% แต่มีปริมาณแค่เพียง 35,500 ตัน ปริมาณการส่งออกปลาป่นทั้งหมดของเปรูจนถึงสิ้นเดือนกรกฎาคมอยู่ที่ 832,000 ตัน มากกว่าสองเท่าของการส่งออกปี 2016

สถานการณ์ค่อนข้างแตกต่างกับน้ำมันปลาที่จีนยังคงเป็นผู้นำเข้ารายใหญ่ที่สุด แต่มีเพียง 21% ของส่วนแบ่งการส่งออก คิดเป็น 23,600 ตัน ตามด้วยเดนมาร์กที่ 19.3% คิดเป็น 21,700 ตัน และแคนาดามีส่วนแบ่ง 14.5% คิดเป็น 16,300 ตัน การส่งออกน้ำมันปลาของเปรูอยู่ที่ 112,000 ตัน เป็นตัวเลขสองเท่าของปีที่แล้ว

มองที่อนาคตของปลาป่น Skretting Norway กล่าวว่าขณะนี้พวกเขาสามารถผลิตผลิตภัณฑ์ที่ทดแทนปลาป่น/น้ำมันปลาจากสาหร่าย พวกเขาจะมีโรงงานใหม่ซึ่งจะเสร็จสมบูรณ์ในปี 2019 แต่การผลิตก็ยังค่อนข้างเล็กและจะเป็นผลิตภัณฑ์ที่มีราคาพิเศษ (premium) อย่างน้อยก็สำหรับตอนนี้ คุณสามารถนับได้ว่าในวันนี้กำลังจะมีผลิตภัณฑ์ที่สามารถแข่งขันได้ในตลาด ซึ่งอาจจะทดแทนปลาป่น/น้ำมันปลาป่นในสูตรอาหารสัตว์บางชนิดได้ แต่ดูเหมือนว่ายังคงต้องใช้เวลาอีกหลายปี

SECTION 1 : US FEED GRAINS and VEGETABLE AND ANIMAL PROTEIN

We had a down week for corn and wheat prices again this week while soybeans and soymeal were the steady items in the market. Corn price dropped by about USD 5 m/t while winter wheat prices were down by USD 3 to 4 m/t.

Some experts are saying that the US corn crop condition is such that yields could end up below what the USDA has forecasted but the early corn inspection results seem to show that yield should be abut that the USDA has said or even a little higher in some areas. So, it is really tough to know exactly where the yields will be but they certainly don't look to be at all bad. The current crop tour has estimated that yield will be below the USDA level – but only a little.

There seems to be no reason for corn prices to move higher --- for now it just looks like steady to lower are where the market will be with the odd daily rally thrown in to get us excited.

On the soybean side of things, the crop tour has forecasted soybean yields a little lower than the USDA but not enough lower to shake up the market. Meanwhile, soybean export business just chugs merrily along with every week bringing decent export order numbers.

As with corn, there is not much reason to expect higher soybean prices – just no news that would move things higher.   

 

SECTION 2 : FISHMEAL COMMENTS AND PRICES: PERUVIAN

All remains very quiet in the Peruvian fishmeal market --- not much that can be said about current business. There is little or nothing left to sell and no one want to buy this far in advance for the next season – also, no one wants to sell this far out.

The IMARPE biomass assessment cruises are underway but nothing will be heard (or rumored) for three weeks or so. This cruise, which is for 20 days, will be followed by another research cruise in September off 40 days. It seems that the new fishing season will not likely start before mid-November.  

There has been talk this week that China's fishmeal requirements could be higher this year due to changes in the countries approach to local pollution control --- local fishmeal production in China may drop as a result which could create extra import demand.

The IFFO published details on Peru's fishmeal exports to the end of July and, as expected, China is the number one destination with just under 84% of all Peru fishmeal exports – 696,000 m/t. The second largest destination is Vietnam with 4.3% of all exports but only 35,500 m/t of volume. Peru's total fishmeal exports to the end of July were just under 832,000 m/t, more than double 2016 exports.

The situation is quite different with fishoil where China is still the largest importer but with only a 21% share of exports – 23,600 m/t – followed by Denmark at 19.3% - 21,700 m/t and Canada with 14.5% share – 16,300 m/t. Peru's fishoil exports are at 112,000 m/t – double last year's numbers.

Looking at the fishmeal future, Skretting Norway has said that they can now produce an algae based fishmeal/fishoil replacement product. They will have a new production facility completed in 2019 but the production will still be quite small and it will be a premium priced product – at least for now. You can count on it that one of these days there are going to be competitive products on the market that could/would replace fishmeal/fishoil in some feed formulations --- but it looks like it is still a few years off.

Top