Hammersmith Weekly Report - June 3, 2017Hammersmith Weekly Report - June 3, 2017

SECTION 1 : US FEED GRAINS and VEGETABLE AND ANIMAL PROTEIN

 

จากการที่วันจันทร์เป็นวันหยุดของอเมริกา ตลาดเลยดูค่อนข้างจะเงียบ ยกเว้นข้าวสาลีฤดูใบไม้ผลิ สินค้าอื่นๆ มีราคาปรับตัวลดลงเล็กน้อยในสัปดาห์นี้ แม้ว่า CBOT จะเป็นสัปดาห์ที่เงียบในการซื้อขายล่วงหน้าสำหรับสินค้าธัญพืช

 

แม้ว่าผู้เชี่ยวชาญบอกว่าการเปลี่ยนแปลงในตลาดธัญพืชที่คาดไว้ในช่วงเวลานี้ของปียังไม่พัฒนา แต่ก็กำลังจะมาถึง จากตัวเลขด้านล่าง การเพาะปลูกพืชฤดูใบไม้ผลิเป็นเรื่องที่ควรจะเป็น เกษตรกรอเมริกาสามารถจับตาดูการเพาะปลูกได้ ดังนั้นการลดลงในเดือนพฤษภาคมจึงมีผลกระทบเพียงเล็กน้อย

 

สัปดาห์นี้ตลาดไม่ค่อยมีการเคลื่อนไหวที่ส่งผลต่อราคาข้าวโพดหรือถั่วเหลือง

 

อย่างไรก็ตาม ในระยะยาวมีการกล่าวภาวะแห้งแล้งในพื้นที่ของธัญพืชในเมริกาอาจมีความสำคัญมากขึ้น แต่ปัจจุบันเหมือนว่าข้าวสาลีฤดูใบไม้ผลิอาจจะมีความเสี่ยง

SECTION 2 : FISHMEAL COMMENTS AND PRICES: PERUVIAN

การจับปลาจนถึง 1 มิถุนายน มียอดรวม 1.575 ล้านตัน การจับปลาดูเหมือนว่าจะไม่ลดลง

ราคาปลาป่นเปรูปรับตัวสูงขึ้นเล็กน้อยในสัปดาห์นี้ แต่รายงานบางฉบับระบุว่าผู้ผลิตได้เพิ่มราคาขายมากขึ้นกว่าราคาที่ผู้ซื้อเสนอ ผู้ซื้อดูเหมือนจะไม่เต็มใจที่จะจ่ายราคาที่สูงขึ้น ดังนั้นต้องมาดูว่าราคาที่เพิ่มขึ้น 20 ดอลล่าร์ต่อตัน สามารถคงไว้ได้หรือไม่

รายงานของ trade สัปดาห์นี้ มีการคาดการณ์ว่า หากถึงโควตาการจับปลา จะมีปลาป่นที่ไม่ได้ขายถึง 200,000 ตัน ซึ่งไม่ได้เป็นปริมาณที่ล้นตลาด

ท่าเรือในเปรูค่อนข้างยุ่งจากการส่งปลาป่นล๊อตแรกของฤดูกาลนี้ ผู้ส่งออกระบุว่าเป็นไปได้ยากที่จะหาที่ว่างในการส่งสินค้าเดือนมิถุนายน เรือคอนเทนเนอร์ดูเหมือนว่าจะขายตู้คอนเทนเนอร์มากกว่าพื้นที่ที่มี ซึ่งสินค้าอาจจะถูกโหลดไปกับเรือลำถัดไปแทน

หลายคนมั่นใจว่าโควตาการจับปลาใกล้ครบแล้ว ถึงแม้ว่าสภาพอากาศจะแย่ลงเล็กน้อย ตามที่ MSI CERES รายงานว่าผู้เชี่ยวชาญบางคนกล่าวว่าการจับปลาจะครบโควต้าภายในสิ้นเดือนมิถุนายน

MSI Ceres ยังกล่าวว่า ความรู้สึกของผู้ผลิตขึ้นที่ราคาตลาดอยู่ที่ระดับต่ำสุดในอีกไม่กี่เดือนข้างหน้า ซึ่งคาดจะเห็นราคาที่สูงขึ้น

 

SECTION 1 : US FEED GRAINS and VEGETABLE AND ANIMAL PROTEIN

With the US holiday last Monday, the market seemed to have decided to have a quiet week. Except for spring wheat, everything was down a little on the week. Even the CBOT had a quiet week with the futures trading in grain said to be "light"

Even the experts are saying that the expected volatility in grain markets that one expects this time of the year has yet to develop --- but it is coming.  As you can see by the numbers below, planting of spring crops is about where it should be – the US farmer can always catch up on planting, so falling a little behind as it looked in May has less effect than it would have had many years ago.

There really wasn't much in the market this week to push corn or soybean prices strongly in any one direction.

However, longer term, there is some talk that dry conditions in the grain areas in the US could become more important but at present it just seems to be spring wheat that may be at risk.

SECTION 2 : FISHMEAL COMMENTS AND PRICES: PERUVIAN

Total catch is now up to 1.575 million m/t, as of June 01. Not bad, fishing doesn't seem to be falling off at all.

Fishmeal prices in Peru were up a little this week but some trade reports say that is was more the producers increasing prices rather than buyers bidding higher for supply. Buyers don't seem all that much too willing to pay higher prices so we will have to see if the USD 20 m/t increase can hold.

There was an estimate in a trade report this week that, assuming the full quota is landed, there will only be a maximum of 200,000 m/t of unsold fishmeal - not exactly an overwhelming quantity.

The ports in Peru are very busy with the first of the fishmeal from this season with exporters saying that it is impossible to find any shipping space for June – container vessels seem to be oversold with stories that cargo could be left behind for the next vessel – just a case of too much business crammed in a short period of time.

The word in Peru is that many are confident that the full quota will be landed – even with the weather turning quite a bit worse. According to the MSI CERES report some "experts" are even saying that the quota could all be done by the end of June.

MSI Ceres also mentions that there is a feeling with producers that the market prices are at the bottom with the next few months likely to see higher prices, slightly higher.

Top