Hammersmith Weekly Report - December 02, 2017Hammersmith Weekly Report - December 02, 2017

SECTION 1 : US FEED GRAINS and VEGETABLE AND ANIMAL PROTEIN

การเก็บเกี่ยวในอเมริกาดูเหมือนว่าจะเรียบร้อยแล้วและธัญพืชทั้งหมดอยู่ในถัง ตอนนี้ที่เราต้องรู้คือมีปริมาณสินค้าสิ้นสุดที่แท้จริงเท่าไร การวางแผนของ USDA ถูกต้องหรือไม่ – เรามีสินค้าเกินดุลหรือเรามีส่วนเกินดุลมาก ทุกคำถามสำหรับตลาดที่จะโต้แย้งและสำหรับราคาที่จะโต้ตอบ ในช่วงส่วนใหญ่ของปีเราจะได้เห็นราคาที่ต่ำสุดของปี และจากนี้ราคาจะปรับสูงขึ้นเดือนต่อเดือนเพื่อให้ครอบคลุมค่าใช้จ่ายด้านการจัดเก็บและการเงิน แต่มีปัจจัยทางการตลาดเพียงพอที่สามารถเก็บสิ่งน่าตื่นเต้นไว้จนกระทั่งถึงฤดูกาลเพาะปลูกถัดไปของอเมริกา

สัปดาห์นี้ เช่นเดียวกับช่วง 2-3 สัปดาห์ที่ผ่านมา ตลาดธัญพืช/พืชน้ำมันเงียบ ราคาสิ้นสัปดาห์ไม่ต่างจากสัปดาห์ก่อนหน้า ข้าวโพดและถั่วเหลืองอเมริการาคาส่วนมากไม่เปลี่ยนแปลง ขณะที่กากถั่วเหลืองปรับสูงขึ้น 4-5 ดอลล่าร์ต่อตัน ราคาข้าวสาลีฤดูหนาวปรับสูงขึ้น 2 ดอลล่าร์ต่อตัน ขณะที่ข้าวสาลีฤดูใบไม้ผลิยังคงลดลงอย่างต่อเนื่อง

ความเห็นเกี่ยวกับข้าวสาลี – ฤดูหนาวสีแดงชนิดแข็ง – ถ้าคุณต้องการโปรตีนที่สูงขึ้น คุณต้องจ่ายค่าพรีเมี่ยมที่ค่อนข้างสูง โปรตีนของ HRW 11% มีราคาสมเหตุสมผล แต่ถ้าคุณได้ 12% หรือมากกว่า ราคาพรีเมี่ยมสูงมาก

ด้านข้าวโพด มีรายงานว่า ข้าวโพดมีการใช้ทำเอทานอลเพิ่มขึ้น 2.8% ในปีนี้ ซึ่งสูงกว่าประมาณการของ USDA 1% ความคิดของ USDA เกี่ยวกับข้าวโพดในปี 2018 ของอเมริกาแสดงเกี่ยวกับปริมาณการเพาะปลูกและผลผลิตที่มีขนาดเท่ากัน ดูเหมือนว่าจะเป็นปีที่มีกันชนอีกปีสำหรับข้าวโพดในปี 2018 เป็นการยากที่จะคาดการณ์ราคาข้าวโพดที่สูงขึ้นสำหรับเกษตรกร เมื่อมีการผลิตข้าวโพดจำนวนมากในอเมริกาและทั่วโลก

ราคาถั่วเหลืองปรับสูงขึ้นเล็กน้อยจากการขาดแคลนการขายของเกษตรกรอเมริกา และปริมาณการสกัดน้ำมันจนถึงปัจจุบันสูงกว่าการคาดการณ์ของ USDA มีความกังวลเกี่ยวกับผลผลิตของบราซิลและอาร์เจนติน่าซึ่งผลักดันให้ราคาตลาดสูงขึ้น ทุกคนต่างเฝ้ามองสภาพอากาศในอเมริกาใต้ โดยเฉพาะฝน เนื่องจากจะเป็นเหตุให้ราคาปรับขึ้นหรือลง

 

SECTION 2 : FISHMEAL COMMENTS AND PRICES: PERUVIAN

ด้วยการประกาศโควตาใหม่ที่มีปริมาณน้อยในเปรู และเรือที่จับปลาได้น้อย ความสนใจทั้งหมดในตอนนี้อยู่ที่ใครจะเป็นคนขาย ทุกคนดูเหมือนว่าจะเป็นคนซื้อ แต่คนขายทั้งหมดต่างซ่อนตัวเพื่อรอดูการจับปลาจะเป็นอย่างไรและพวกเขาจะได้ราคาที่สูงอย่างไรจากปลาป่นที่ยังไม่ได้ขาย

โควต้าที่น้อยหมายความว่าผลผลิตของฤดูกาลนี้จะไม่มากกว่า 340,000 ตันของปลาป่น และมากกว่า 50% ของปริมาณนี้อาจถูกขายไปที่ราคาต่ำ ไม่จำเป็นต้องพูด คนขายไม่ต้องการที่จะขายสินค้าเพิ่มเติมจนกว่าพวกเขาจะเห็นราคาที่น่าสนใจ

เราไม่ควรลืมว่าเนื่องจากโควต้าลด ต้นทุนค่าการจัดการต่อตันเพิ่มขึ้นเนื่องจากผู้ผลิตและกองเรือจับปลามีต้นทุนคงที่ไม่ได้ลดลงเพราะว่าโควต้าลดลง – ต้นทุนผันแปร แต่ไม่ใช่ต้นทุนคงที่ ราคาขายต้องสูงขึ้นเพื่อให้ครอบคลุมราคาจากมหาสมุทรจนสิ้นสุดการผลิต

ตามที่เห็นจากราคาที่แสดงด้านล่าง มีราคาที่ปรับเพิ่มขึ้นมาอย่างทันทีทันใด – อาจกระโดดมาสูงเกินไป แต่เวลาและการจับปลาจะบอกได้ ตามการค้า ราคายังปรับขึ้นสูงมากในจีนซึ่งเป็นระดับที่สูงที่สุดในรอบปี – ราคาปรับสูงขึ้นประมาณ 20% ในตลาดในประเทศของจีน แม้ว่าจะมีปริมาณปลาป่นนำเข้าอยู่ในมือเป็นจำนวนมาก ความจริงที่ว่าต้นทุนทดแทนได้ปรับสูงขึ้น ทำให้ราคาสต๊อคในมืออยู่ในระดับที่สูงขึ้น

มีการจับปลาในเปรูซึ่งพบว่ามีปลาในวัยอ่อนเป็นจำนวนมาก ซึ่งนำไปสู่การห้ามเล็กๆ เป็นจำนวนมาก  ในบางพื้นที่ระดับปลาวัยอ่อนมีมากเกินกว่า 90% 

ดังนั้น การจับปลาที่น้อยเนื่องจากมีการห้าม, ความต้องการของผู้ซื้อที่มีปริมาณมาก, ผู้ขายออกจากตลาด, ราคาสินค้าที่สูง....วันที่น่าสนใจเนื่องจากคาดว่าราคาจะปรับสูงขึ้น

SECTION 1 : US FEED GRAINS and VEGETABLE AND ANIMAL PROTEIN

Well, the USA harvest seems to be all done and all the grain is in the bin. Now all we need to know is how much did we actually end up with. Was the USDA correct in its projections – do we just have a surplus or now a huge surplus? All questions for the market to argue over and for prices to react to. In most years we will have seen the low prices of the year and from here on in prices just move higher month by month to cover storage and finance costs. But then, there are always enough market factors that can be thrown in to keep things exciting until the next planting season in the US.

This week, as has been for the past couple of weeks, grain/oilseed markets were quiet with the week ending prices not all that far off the previous week. US corn and soybean prices were almost unchanged while soymeal was up by USD 4 or 5 m/t, winter wheat prices moved a couple of dollars per m/t higher while spring wheat continues to slip lower.

One small comment on wheat – hard red winter – if you want higher protein you will have to pay through the nose as the protein premium continues to be very strong. 11% protein HRW is reasonably priced but once you get into 12% and higher the protein premium is very high.

On the corn side of things there is little new information to report, except that corn use in ethanol is up by 2.8% on the year – well above the USDA estimate of a 1% increase. The USDA's ideas on corn for 2018 in the US showed about the same amount of planting and the same production size. Looks like another bumper year is expected for corn in 2018. Very difficult to expect higher corn price for farmers when so much corn is being produced in the USA and the world.

Soybean prices were said to be up a little on a lack of US farmer selling and year-to-date crush numbers that are higher than the USDA estimates. There are some concerns about the soybean crops in both Brazil and Argentina that gave a little push higher to market prices --- everyone is now watching the weather in South America, the rain in particular, as this is where the next price rally will be centered.

 

SECTION 2 : FISHMEAL COMMENTS AND PRICES: PERUVIAN

With the new low quota announced in Peru and the vessels out fishing with poor results so far, all attention is now on who may be a seller. Everyone seems to be a buyer, but sellers are all hiding away just waiting to see how the fishing goes and how high a price they can get for their unsold fishmeal.

The low quota will mean that this seasons production will not exceed about 340,000 m/t of fishmeal and as much as 50% of that quantity may be presold at lower prices. Needless to say, sellers will not want to sell much more unless they can see an attractive selling price point.

One shouldn't forget that as the quota drops the overhead cost per ton increases as the producers and fishing fleet fixed costs don't drop just because the quota is lower – variable costs yes but not fixed costs. Selling prices have to be higher just to cover costs from the ocean to the end of production.

As you can see from the indication prices below, there has been an immediate price jump – perhaps the jump is too high but only time and some fishing will tell. According to the trade, prices are also much higher in China, the highest level in a year --- prices are up by about 20% in the local China market. Although there is lots of imported fishmeal on hand in China the fact that replacement cost has moved higher will keep prices for stock on hand at higher levels.    

And then there is the fishing in Peru where very high levels of juvenile fish have been seen, leading to a number of mini-bans for fishing. In some areas the juvenile level is in excess of 90%.

So, as things stand: poor fishing with several mini-bans, very strong buyer demand, sellers out of the market, much higher prices…..exciting days for a while with even higher prices to be expected.

Top