Hammersmith Weekly Report - November 18, 2017Hammersmith Weekly Report - November 18, 2017

SECTION 1 : US FEED GRAINS and VEGETABLE AND ANIMAL PROTEIN

ตลาดธัญพืชในอเมริกาพยายามที่จะปรับราคาสูงขึ้นเล็กน้อยในวันศุกร์ และช่วยผลักดันทั้งถั่วเหลืองและกากถั่วเหลืองให้ราคาอยู่ในทิศทางบวกในสัปดาห์นี้ แม้ว่าในวันศุกร์ราคาที่ปรับขึ้นของข้าวโพดและข้าวสาลีจะลดลงเล็กน้อยในสัปดาห์นี้

ราคาข้าวโพดปิดที่ราคาเกือบจะไม่เปลี่ยนแปลงจากสัปดาห์ก่อน เนื่องจากเป็นสัปดาห์ที่เงียบมากและไม่น่าสนใจสำหรับข้าวโพด รายงานบางฉบับกล่าวว่าเกษตรกรไม่ได้ขายสินค้าตามที่ควรจนกว่าหลังสัปดาห์หน้า วันขอบคุณพระเจ้า

วันหยุดในอเมริกา มีรายงานจากบราซิลว่าการเพาะปลูกข้าวโพดรอบที่ 2 จะลดลงมากถึง 18.75% แต่ถึงแม้ว่าจะไม่ได้ผลักดันให้ตลาดข้าวโพดปรับตัวสูงขึ้นมาก อย่างไรก็ตามการซื้อขายข้าวโพดล่วงหน้ามีขนาดใหญ่มาก แต่นักเก็งกำไรส่วนมากได้มีการเพิ่มการซื้อขายในช่วงสั้นประมาณ 10% ดังนั้นบางคนดูเหมือนจะไม่รู้สึกว่าราคาข้าวโพดควรปรับสูงขึ้น

ราคาถั่วเหลืองปรับสูงขึ้นเล็กน้อยเมื่อวันศุกร์ ปรับขึ้น 6-7 ดอลล่าร์ต่อตัน ตามที่ทุกคนมีความกังวลเกี่ยวกับสถานการณ์ในอาร์เจนติน่า และความล่าช้าของฝนที่อาจจะส่งผลกระทบต่อการเพาะปลูกถั่วเหลืองรอบต่อไป กากถั่วเหลืองปิดสัปดาห์ด้วยราคาปรับสูงขึ้น 3-4 ดอลล่าร์ต่อตัน แต่อาจจะปรับลดลงในสัปดาห์ ยกเว้นสำหรับของอาร์เจนติน่าที่ราคาปรับขึ้น ทุกอย่างดูดีสำหรับถั่วเหลืองในบราซิล อย่างน้อยดูเหมือนว่าจะไม่มีข่าวร้ายที่จะผลักดันให้ราคาปรับสูงขึ้น

ราคาข้าวสาลีปรับสูงขึ้นเล็กน้อยในวันศุกร์ แต่ก็ยังคงเป็นสัปดาห์ที่ราคาปรับลดลง ข้าวสาลีฤดูหนาวสีแดงชนิดแข็งปรับลดลง 4 ดอลล่าร์ต่อตัน และข้าวสาลีฤดูหนาวสีแดงชนิดอ่อนปรับลดลงเพียง 1-2 ดอลล่าร์ต่อตัน

 

SECTION 2 :  FISHMEAL COMMENTS AND PRICES: PERUVIAN

โควต้าของปลาป่นและระยะเวลาได้ถูกประกาศสำหรับเปรูและค่อนข้างประหลาดใจ โควต้าถูกรายงานว่าจะตั้งไว้ที่ 1.49 ล้านตัน โดยเริ่มจับปลาวันที่ 23 พฤศจิกายน การประกาศอย่างเป็นทางการยังไม่ได้รับการเผยแพร่ แต่โควต้าได้รับการกล่าวถึงโดยกระทรวงการผลิต (Ministry of Production) ระหว่างการประชุมในเปรู

ผู้คนต่างคิดว่าโควต้าที่ระดับนี้จะทำให้ราคาปลาป่นปรับสูงขึ้น แม้ว่าการค้าส่วนใหญ่คาดหวังว่าจะมีโควต้าในช่วง 2 ล้านตัน แต่มีเรื่องเกี่ยวกับการค้าบางอย่างที่โควต้าจะลดลงประมาณ 1.5 ล้านตัน และเป็นเรื่องจริง

ยังมีรายงานว่าระดับตัวอ่อนของชีวมวลยังคงอยู่ในระดับสูง ประมาณ 67% โดยเฉลี่ย ขณะที่ระดับตัวอ่อนลดลงอย่างมีเหตุผลอย่างรวดเร็ว รายงานการค้าระบุว่าเราอาจจะเห็นการห้ามการจับปลาเล็กๆ เนื่องจากมีระดับตัวอ่อนเป็นจำนวนมาก

ด้วยประกาศโควต้ารอบใหม่เฉพาะในวันศุกร์ที่ผ่านมา ไม่มีการเปลี่ยนแปลงมากนักในรายการราคาสินค้า แต่วันจันทร์น่าจะเป็นวันที่น่าสนใจ ผู้ซื้อรายใหญ่อาจจะต้องการซื้อสินค้าให้ครอบคลุมบางส่วน แต่ผู้ผลิตอาจไม่เต็มใจที่จะขายสินค้า ไม่มีเหตุผลที่ดีใดๆ ที่จะคาดหวังว่าราคาจะไม่ปรับสูงขึ้น

SECTION 1 : US FEED GRAINS and VEGETABLE AND ANIMAL PROTEIN

Grain markets in the US decided to try for a little rally on Friday and managed to push both soybeans and soymeal up into a positive price on the week. Even with the Friday rally corn and wheat prices were a little lower on the week.

Corn prices ended up almost unchanged from the previous week as corn had a very quiet and uninteresting week. Some reports say that farmers weren't selling as they would rather hold until after next week's Thanksgiving holiday in the US. There was the report from Brazil that the second corn crop would be down by as much as 18.75% but even that didn't push the corn market much higher. However, trading in corn futures was reported to be very large but the large speculator section is said to have increased their short positions by about 10%, so some don't seem to feel that corn prices should be moving higher.

Soybeans were quite a bit higher on Friday – up by USD 6 to 7 m/t – as everyone was quite worried about the situation in Argentina and the lack of rain that could affect the next soybean crop.  Soymeal finished the week up by just USD 3 to 4 m/t but could have been down on the week except for the Argentina driven price rally. All seems to be going well in Brazil for soybeans – at least there seems to be no bad news that would push prices higher.

Wheat prices were up a little on Friday but were still down on the week with hard red winter wheat down by about USD 4 m/t and soft red winter down by only a dollar or two m/t.

SECTION 2 : FISHMEAL COMMENTS AND PRICES: PERUVIAN

Fishmeal quota and timing has been announced for Peru and it is quite a surprise --- the quota is reported to be set at 1.49 million m/t with fishing starting on the 23rd of November. The "official" announcement has not yet been published but the quota was mentioned by the Ministry of Production during a conference in Peru.

One would think that with the quota at this level there is going to be a rally in fishmeal prices. Although most of the trade was expecting a quota in the 2 million m/t range, there had been a couple of stories in the trade that the quota would be down around 1.5 mm/t --- and the stories were correct.

It is also reported that the juvenile level for the biomass is still very high, at about 67% by weight. While the juvenile level will drop reasonably quickly, the trade reports are saying that we will probably see a spate of mini fishing bans due to high juvenile levels.

With the announcement of the new quota only coming on Friday, there hasn't been too much change in the trade price lists, but Monday should be an interesting day. Major buyers will probably want to get some coverage, but producers will likely not be too willing sellers. There is no good reason to expect that prices will not move higher.

 

Top